L.A. vraagt:

Binnenkort heb ik mijn 15 jarig jubileum als Operations Director bij een internationaal bedrijf in medische technologie. Het is een leuke baan, maar erg veel uitdaging zit er na al die tijd nier meer in en verdere groei of variatie in Europa is voor mij niet mogelijk. Zoals je aan mijn cv kunt zien heb ik nooit een universitaire opleiding afgemaakt. Daar loop ik regelmatig tegenaan indien ik interesse toon in een andere functie. Voor een functie op mijn niveau wordt er van je verwacht dat minimaal een HBO opleiding hebt afgerond, dat wordt mij met zoveel gezegd door recruiters van grote bureaus.

Vorig jaar ben ik daarom begonnen aan een universitaire parttime opleiding bedrijfskunde. Je zult begrijpen dat mijn privéleven hierdoor behoorlijk in de knel komt naast mijn werk, waar ik gemiddeld 50 uur per week aan besteed.

Een oplossing zou zijn dat ik (tijdelijk) minder zou gaan werken. Dit heb ik met mijn baas in de VS besproken, maar hij ziet hier geen mogelijkheden toe. Ons bedrijf is enige tijd geleden in handen gekomen van een investeringsmaatschappij en wordt momenteel opgetuigd voor de verkoop en mijn persoonlijke ambities zouden hiermee strijdig zijn.

Ik wil best een stapje terug doen, door bijvoorbeeld ergens als buyer aan de slag te gaan. Daar heb ik ook wel gesprekken voor gehad, maar ik ben er tot nu nog niet uit kunnen komen met een potentiële werkgever. Kunt u mij adviseren?

 

De headhunter antwoordt:

Dat je na zoveel jaren in dezelfde functie eens iets anders wil kan ik goed begrijpen. Eigenlijk verbaas ik mij er over dat je al niet eerder ‘kriebels’ hebt gekregen. Ook verbaas ik mij eerlijk gezegd dat de recruiters die je hebt gesproken zo’n belang hechten aan het hebben van een universitair diploma. Bij inkoop en operations zijn persoonlijke skills en ervaring in mijn ogen essentieel. Ook het netwerk dat je hebt opgebouwd en je marktkennis is van grote waarde in de uitoefening van je functie. Bovendien beschik je wel over een aantal voor je functie relevante praktijkdiploma’s. Dat je met meer dan 25 jaar werkervaring desalniettemin toch een academische opleiding wil afronden kan ik toch wel begrijpen.

Aan een demotie kleven overigens wel wat bijzondere aspecten. Niet elke werkgever zal je motivatie appreciëren. Je zult immers na afronding van je studie weer hogerop willen en je gaat waarschijnlijk werken voor iemand die nu op jouw niveau in de organisatie zit. Dat zou potentieel bedreigend kunnen zijn voor je nieuwe baas. Niet iedere werkgever zal daar zin in hebben. Ook voor jezelf lijkt mij dit niet een ideale oplossing. Waarom zou je een minder zware functie willen doen?? Je zult in een lagere functie minder verdienen en bovendien ook nog parttime werken. Ook qua loonbaan brengt het je niets.

Mijn advies voor jou is eens te kijken naar een early stage startup of kleiner bedrijf waar je toegevoegde waarde kunt bieden met je netwerk en ervaring. Startups kunnen in een vroeg stadium je input goed gebruiken bij het opzetten van de supply chain, maar hebben vaak niet genoeg werk voor een volledige baan. Daar zou je wel minder dagen kunnen werken en meer tijd kunnen besteden aan je privéleven en studie. Je zou een flexibel contract kunnen hebben en wellicht als consultant voor meerdere bedrijven klussen kunnen doen. Inhoudelijk lijkt mij dit veel leuker en leerzamer dan terugvallen op een gepasseerd station. Daarbij zou je inkomen – indien je het handig aanpakt – op het huidige niveau kunnen blijven of wellicht zelfs hoger. Wanneer je je opleiding voortvarend aanpakt zou je met de juiste timing klaar kunnen zijn bij de ramp-up over een paar jaar en kunnen meegroeien met het bedrijf.

Tagged on: