T.C. vraagt:

Ik ben twee jaar geleden afgestudeerd in de natuurkunde en ben gespecialiseerd in de fotolithografie. Sindsdien heb ik gewerkt bij een groot halfgeleiderbedrijf. Ik ben daar begonnen in een leidinggevende functie. In die begintijd hebben mijn vrouw en ik een kind verloren bij een miskraam. Dat was een enorme klap en ik heb mijn werk daardoor niet optimaal kunnen uitvoeren. Om mijn vrouw beter bij te kunnen staan heb ik een andere functie aangenomen als proces-ingenieur. Ik ben nu twee jaar in tijdelijke dienst maar krijg wederom een jaarcontract aangeboden. Terwijl ik nu een vaste aanstelling had verwacht. Ik ben hierover erg verontwaardigd. Hoe kan ik mijn situatie verbeteren? Moet ik elders solliciteren?

 

De headhunter antwoordt:

Je voelt je tekort gedaan en dat begrijp ik wel. Tot voor kort ging bij veel bedrijven een tijdelijk contract automatisch over in een vaste aanstelling. Dat is echter veranderd. Ik ken genoeg ingenieurs die na het eerste tijdelijke contract zelfs helemaal geen vervolg kregen aangeboden.

Ik vind je ontevredenheid niet helemaal terecht en denk dat jullie tragische ongeluk je achterdochtig heeft gemaakt. Het is best mogelijk dat je rouwproces nog aan de gang is en dat je sommige dingen niet goed in perspectief kunt zien. Ik denk zelf dat je werkgever daar rekening mee heeft gehouden en je mede daarom nog een contract heeft aangeboden.

Je hebt destijds een managementfunctie gekregen op basis van je contactuele vaardigheden, maar je hebt je in die functie niet voldoende kunnen bewijzen. Daarom sta je niet sterk als je nu weg zou gaan. Je functioneren zou zelfs tegen je gebruikt kunnen worden in volgende sollicitaties.

Ik kan je gevoel niet weghalen maar je hebt je CV nu eenmaal nog niet voldoende onderbouwd om de baan van je leven te ambiëren. Ik zou het contract aannemen en niet te negatief benaderen. Stap over je trots heen en gebruik die tijd om aan je loopbaan te werken en jezelf te bewijzen. Nu sta je zwak en vanuit zo’n positie is het moeilijk solliciteren.

Ondertussen kun je iedere goede carrièremogelijkheid die op je pad komt zorgvuldig en kritisch bekijken. Als je goed netwerkt komen die aanbiedingen vanzelf, want er is grote behoefte naar mensen met een fotolithografische expertise.

Als je toch overweegt om nu al bij je huidige werkgever weg te gaan zorg dan wel dat je heel zeker bent van deze stap. Je volgende baan moet een logisch vervolg zijn op je huidige functie en succesvol verlopen. Je loopt anders het risico dat je carrièrepatroon te rommelig wordt en dat je onvoldoende substantie krijgt in je CV.

Switchen op dit moment houdt overigens vrijwel automatisch in dat je de chipindustrie verlaat want deze markt is op dit moment niet gunstig voor ingenieurs met jouw opleiding en ervaring.

 

Vragen aan de headhunter: anton.van.rossum@ir-search.nl.

Geef een reactie