A.C. vraagt:
Na mijn opleiding elektrotechniek heb ik meer dan twintig jaar gewerkt op ontwikkelafdelingen in de telecommunicatie- en semiconductorindustrie. Aanvankelijk als ontwikkelingenieur, later vele jaren als project manager en afdelingsmanager. Toen na een reorganisatie mijn functie in advanced development op de tocht kwam te staan heb ik een overstap gemaakt naar een business line die dichter bij de markt staat. Mijn nieuwe functie werd Innovatie Manager. Ofschoon op papier de rol mij op het lijf geschreven leek, bleek het voor mij moeilijk te aarden op de afdeling. De communicatie met mijn chef verliep moeizaam en mijn projecten wisselden om de haverklap. Ondanks mijn lange staat van dienst bij het concern begon ik om mij heen te kijken. Er moesten toch leukere banen zijn in de high tech? Toch viel het niet mee zo’n baan te bemachtigen. De gesprekken met potentiele werkgevers verliepen stroef, de leukste banen gingen aan mijn neus voorbij. Doordat ik steeds slechter in mijn vel kwam te zitten werd ook op mijn werk de situatie onhoudbaar. Na een escalatie heb ik een beëindigingsovereenkomst getekend en outplacement bedongen.
Dat bleek een goede beslissing, want na enige tijd kreeg ik mijn energie en zelfvertrouwen weer terug en was ik klaar om te solliciteren. Al snel had ik twee mooie aanbiedingen op zak. De eerste betekende min of meer een voortzetting van mijn voorafgaande carrière, de tweede iets compleet nieuws. Ik koos voor het tweede: een dynamische commerciële functie in een klein bedrijf. Ik had er zin in! Na korte tijd blijkt dat ik mij geweldig vergist heb: het is een complete mismatch. Zou het nog zin hebben bij het bedrijf dat mij de andere aanbieding gedaan heeft aan te kloppen?
De headhunter antwoordt:
Het lijkt mij zeker zinvol het bedrijf waar je aanvankelijk niet voor gekozen hebt te benaderen. Het bedrijf had immers een vacature en was serieus in je geïnteresseerd. Of de vacature nog openstaat is natuurlijk de vraag, maar zelfs als dit niet het geval is kunnen er andere vacatures zijn waarvoor je in aanmerking kunt komen.
Belangrijk is je verhaal, de verklaring waarom je in eerste instantie voor de andere functie hebt gekozen en niet voor hen. Dit kan immers bij sommige personeelsmanagers tot de consequentie leiden dat je voorgoed ‘af’ bent. In de huidige arbeidsmarkt kunnen die lange tenen echter tot onwenselijke situaties leiden want het aanbod van ervaren professionals is gering.
Het gaat erom dat je probeert duidelijk te maken dat je motivatie voor de functie en het bedrijf alleen maar sterker geworden is. Je kunt zeggen dat je een enorme inschattingsfout hebt gemaakt. Het klikte zó goed met het management van het bedrijf, de zaken werden zo rooskleurig voorgesteld en de aanbieding was zo aanlokkelijk dat je niet kon weigeren. Ook het procedurele aspect kun je noemen, dat je van het andere bedrijf direct de aanbieding kreeg en dat de formaliteiten meteen geregeld waren, terwijl je de andere aanbieding nog niet gekregen had. Dat je met de kennis van nu een andere keuze had gemaakt. Je hebt er in ieder geval goed aan gedaan uitgebreid gesproken te hebben met de personeelsmanager toen je de aanbieding niet hebt aangenomen destijds. Toen heb je ook de timing van de aanbieding en de keuze voor het nieuwe, het ‘avontuur’ genoemd. Daarvoor zal hij toch begrip moeten kunnen opbrengen.
Mocht de deur naar deze organisatie toch voorgoed gesloten zijn dan rest je niets anders dan het hele proces opnieuw te beginnen. Je hebt er dan in ieder geval van geleerd dat je goed moet nadenken voordat je je handtekening zet.